מי הם ידועים בציבור ומה המשמעות של הגדרה זו?
- מאת יפית יוחפז
בימנו, יותר ויותר זוגות בוחרים את הדרך לחיות חיים זוגיים, בהתאם להשקפותיהם ואמונתם. אם בעבר הדרך היחידה למסד את הקשר הזוגי הייתה בנישואין, כיום בני זוג רבים עוברים לגור ביחד ומנהלים חיים זוגיים, ללא נישואין, מסיבות שונות כגון סיבות אידיאולוגיות, חוסר אמון בממסד הרבני וחוסר האפשרות להינשא לפני הדין הדתי (כהן וגרושה וזוגות חד מיניים).
אם המעמד של בני זוג נשואים ברור וטבוע מכוח "אקט" הנישואין, קביעת מעמד הידועים בציבור פחות ברור וחד משמעי.
ידועים בציבור, ככלל, הם בני זוג שלא נישאו כדת וכדין. בפסיקה נקבע כי על מנת שייחשבו בני הזוג לידועים בציבור הם צריכים לנהל קשר המושתת על יחסים רומנטיים- אינטימיים הדומים לחיי בעל ואישה, וכן לנהל משק בית משותף כפועל יוצא מחיי המשפחה המשותפים.
לאור העובדה שאין חוק שמסדיר את מעמד הידועים בציבור, כל מקרה נבחן בהתאם לנסיבותיו על פי שיקול דעתו של בית המשפט.
הלכת השיתוף קובעת חזקה בין בני זוג ידועים בציבור, המנהלים אורח חיים תקין ומאמץ משותף, לפיו הרכוש שנצבר במהלך חייהם המשותפים, על שם מי מהם, מצוי בבעלותם המשותפת.
לגבי בני זוג ידועים בציבור, הוגבלה חזקת השיתוף תחילה, לנכסים המשמשים את בני הזוג בחיים היומיומיים או שנרכשו על ידם במשותף. להחלת דין שיתוף על נכסים אחרים של מי מהם, גם כאלה שנצברו בתקופת החיים המשותפים, תידרש ראיה נוספת כלשהי, שתעיד, לפחות באורח נסיבתי, על כוונת שיתוף בנכס (או בכלל נכסיו) של בני הזוג.
בני זוג שבחרו לחיות כידועים בציבור ולא כבני זוג נשואים, חל עליהם נטל גדול יותר להוכיח את עומק הקשר, כוונת השיתוף וההסתמכות ההדדית. בייחוד אם הסיבה להיותם ידועים בציבור לא נעוצה באי יכולתם להינשא.
טעמו של השוני נעוץ בהבדל שבין רמת המחויבות ההדדית המאפיינת את קשר הנישואין לזו המאפיינת את הקשר שבין ידועים בציבור.
הסכם לחיים משותפים
מומלץ לידועים בציבור לערוך הסכם לחיים משותפים, זאת על מנת להסדיר את היחסים בין הצדדים בהסכמה עקרונית ולהגן על הרכוש והכספים שכל אחד מהם צבר מלפני מערכת היחסים והחיים המשותפים.
ההסכם נועד להסדיר את אופן החיים המשותפים וכן את דרך הפירוד וחלוקת הרכוש, במקרה וחס וחלילה יזדקקו לכך במקרה של פרידה.
ההסכם נבנה עבור כל זוג לפי הנסיבות והנתונים האישיים ולפי צרכי ורצונות הצדדים.
מומלץ במקביל כי שני הצדדים יערכו צוואה התואמת או משלימה את ההסכם לחיים משותפים, בעיקר אם לאחד מהם יש ילדים מנישואין קודמים.
אין צורך לאשר הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור בבית המשפט, אך לבית המשפט לענייני משפחה יש סמכות לעשות כך.
אין בסקירה זו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני.
אם אתם זקוקים לשירותי עורך דין בתחום, הינכם מוזמנים לפנות למשרדינו לקבלת מידע וייעוץ ונשמח לעמוד לרשותכם ולהעניק את מיטב השירות עבורכם.
אתם מוזמנים לפנות אלינו לייעוץ ראשוני, ללא תשלום.
עו"ד יפית יוחפז
משרד עורכי דין
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כאלה או אחרים או להימנעות מהם. על הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום הספציפי בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.
השאירו לנו הודעה ונחזור אליכם בהקדם